tisdag 21 mars 2017

Vilnius

Dags att försöka komma ikapp med reseberättelserna! Vi börjar med en liten tripp till Vilnius i Litauen. Denna lilla resa gjorde jag och min väninna Anne i September 2016.


Anledning till att vi valde just Vilnius är att vi har många Litauiska vänner som vi ville hälsa på. Vi har lärt känna dessa litauer genom vårt gemensamma intresse för swingdans. Unga litauer är i allmänhet väldigt trevliga och kosmopolitiska och pratar bra engelska. Riktigt gästfria och roliga att umgås med. De äldre är lite mer blyga och tillbakadragna, kanske på grund av att de sällan kan engelska och därför har svårt att kommunicera.

Det är billigt att ta sig till Vilnius. Vi valde att flyga till Kaunas (från Kastrup) och ta flygbussen därifrån. Flygbiljetten kostade 250 kr och flygbussen kostade 11 euro. Hem flög vi med SAS (egentligen något dotterbolag) från Vilnius till Kastrup för 290 kronor.

Vårt boende var Bookin BnB (som står för bed and books) ett enkelt men väldigt trevligt ställe i gamla stan i Vilnius. Bookin ligger i ett hus som en gång i tiden tillhörde ett kloster och som senare var bokhandel.
Exteriören till vårt hotell. Anne gör fånig min...


Centrala Vilnius är väldigt promenadvänligt och vill man hellre ta buss så kostar dessa bara 1 euro per resa.
Vi ägnade mycket tid åt att bara gå omkring och titta på staden. Det behövs inte så mycket förberedelser - sevärdheterna är lättillgängliga.
Katedralen och Klocktornet (klocktornet är byggt på ovanpå ett mycket äldre torn och har museum i källaren).

Utsikt från Gedeminaskullen.

Utsikt åt andra hållet från Gediminaskullen.

Interiör från Genocide Museum. Mycket intressant med utställningar om Litauens 1900-talhistoria.

Kyrkogården vid St Bartolomew i Uzupiostadsdelen.

Öl från Litauens äldsta bryggeri.

Interiör från kattkafé.
Bolbas - anställd på kattkaféet.


En av de små förrätterna i vår 9-rätters avsmakningsmeny på Dublis.
Om ni gillar mat så är det verkligen en bra idé att åka till Vilnius. Priserna på mat och dryck är låga (utom på vissa turistfällor) och det finns många olika sorters mat. Det finns t.ex. flera innovativa restauranger i "michelinstil" där man kan njuta av lyxiga avsmakningsmenyer. Jag kan verkligen rekommendera Dublis. Deras köksmästare har arbetat på Michelinkrogar i Köpenhamn i flera år och pratar flytande danska. En verkligt delikat avsmakningsmeny kostar bara 49 euro - en bråkdel av vad man får betala för liknande mat i Köpenhamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar